Taitouinti ja musiikki altaassa

music in the poolTaitouinnilla on itse asiassa jotain yhteistä maanpuolustuksen kanssa, varsinkin kun kyseessä on olympialaiskilpailut. Tämä seikka ei ole näyttävät ja siistit asut tai kampaukset, vaan veden alla käytettävä, suhteellisen vaikuttava, vedenalainen kaiutinjärjestelmä. Tätä äänijärjestelmää tarvitaan jotta liikkeet sujuvat synkronoidusti sekä parien, että joukkueiden kilpailujen aikana, mutta kun olympialaiset ovat ohitse, käytetään samaa välineistöä suojelemaan maata mahdollisilta terroristien hyökkäyksiltä.

Taitouinnin kaiutinteknologiasta on vastannut O. E. Enterprise / Oceanears. Jo vuoden 1996 olympialaisista lähtien, jotka järjestettiin Atlantassa, Yhdysvalloissa, nämä kaiuttimet ovat auttaneet rytmin säilyttämisestä jokaisen maan kohdalla. Mutta kun yrityksen johtaja Ed Harper ehtii tekemään muuta, kuin julkaisemaan poseerauskuvia viehättävien uimareiden kanssa, antaa tämä laitteiston Yhdysvaltain armeijan käyttöön. Tämä johtuu siitä, että tätä teknologiaa käytetään ilmoittamaan uimareille, kun nämä lähestyvät rajoitettua vedenalaista aluetta ja sillä voidaan tarpeen mukaan myös pysäyttää uimari kuin seinään.

Vedenalaisen äänimaailman hankaluutta voidaan ymmärtää helpommin miettimällä kuinka vaikeaa keskustelu veden alla on. Ilmaan verrattuna veden impedanssi on 3 600 kertainen ja se pieni määrä ääntä, joka siirtyy veden alla, nojaa enemmän luustonvälisesti siirtyvään ääneen, sisä- ja ulkokorvan kautta, eikä niinkään tärykalvoon. Eroavaisuutta löytyy noin 62 desibelin verran, kun verrataan äänen siirtymistä vedessä ja ilmassa. Normaali puhuminen on noin 60 desibelin luokkaa, eli tähän tarvitaan 122 desibeliä altaassa. Tämä ei kuulosta lukuna kovinkaan suurelta, mutta kun otetaan huomioon että sama ääni kuuluu jumbojetistä ja se on samalla rajana sille, missä vaiheessa ääni alkaa aiheuttamaan ihmiselle kipua.

Taitouinnissa ei kuitenkaan ole mahdollista suorittaa tiettyjä liikkeitä yhtä aikaa, jos musiikki on kuultavissa ainoastaan veden päällä. Tämän takia Oceanears tarjoaa teknologiaa, joka pystyy kustannustehokkaasti tuomaan äänen veden alle. Suurin osa pinnalla käytettävistä kaiuttimista käyttävät rakenteessa liikkuvaa kelaa, joka vaatii useita ilma molekyylejä ja niiden liikuttamista muodostaakseen ääntä. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista veden kohdalla vaan sen sijaan käytetään pietsosähköistä teknologiaa, jota esiintyy esimerkiksi perinteisissä diskanttielementeissä. Jännite joka johdetaan keraamisiin syihin luo pienempää värähtelyä, jota on hyvin vaikea havaita paljaalla silmällä. Koska vesimolekyylit on pakattu tiiviimmin kuin ilman molekyylit, pienemmät siirtymät saavat isomman äänen aikaan veden alla.

Kaksi tämän teknologian kaiutinta pystyy tuottamaan saman äänen, kuin 20 liikkuvaan kelaan perustuvaa kaiutinta. Atlantan altaassa käytettiin kahta kaiutinta, joista toinen oli pelkästään varakaiuttimena ja Pekingin olympialaisissa valittiin kela kaiuttimet, joita tarvittiin kymmenkertainen määrä. Kun huomioidaan, että yritys myy yksittäisen kaiuttimen vain muutaman tuhannen hintaan, ei ole ihme miksi se on vakiintunut olympialaisten käyttöön. Näillä kaiuttimilla voidaan siis pitää taitouimarit tyytyväisinä ja yhtä lailla keskustella esimerkiksi 400 metrin päässä olevan sukeltajan kanssa, joka lähestyy armeijan tukikohtaa. Tällainen teknologia on ollut mahdotonta aikaisemmin, eikä suurin osa kehittyneimmistäkään laitteista ole pystynyt siirtämään ääntä veden alla muutamia satoja metrejä pidemmälle.

Reply