Taitouinti ja perusteet olympialaisissa

Taitouinti ja perusteet olympialaisissaAlun perin taitouintia kutsuttiin nimellä vesibaletti ja sitä päästiin ihailemaan ensimmäistä kertaa olympialaisissa vuonna 1984. Nämä olympialaiset järjestettiin Los Angelesissa, Yhdysvalloissa ja tämän jälkeen taitouintia onkin ihailtu ympäri maailmaa lukuisissa pienissä ja suurissa kilpailuissa, sekä tietenkin olympialaisissa. Taitouinti on erittäin kaunista katseltavaa. Uskomattoman vaivattomasti liikkuvat, synkronoidusti uivat uimarit tarvitsevat suoritukseen valtavan määrän voimaa, kestävyyttä, joustavuutta sekä hengityksen kontrollointia ja pidättämistä, kaikki samalla aikaa, kun suu pysyy viehättävässä hymyssä. Vuonna 1984 päästiin ihailemaan taitouinnin yksittäisiä ja paritapahtumia, mutta molemmat tippuivat vuoden 1996 peleistä Atlantassa ryhmäpelien edessä. Parikilpailut palasivat kilpailuihin vuonna 2000, Sydneyssä, yhdessä Australian suurimmista kaupungeista.

Suoritusten aikana uimarit suorittavat tanssin tyyppisiä ja akrobaattisia liikkeitä musiikin tahtiin, eikä kilpailun aikana ole sallittua koskea altaan pohjaan missään vaiheessa. Kilpailuihin pukeudutaan sieviin asuihin, vedenkestävät meikit naamalla ja hiukset paikallaan gelatiinipohjaisten tuotteiden asioista. Useimmat uimareista käyttävät myös nose-clippejä, eli hengitystä helpottavia nenään asetettavia klemmareita. Suoritusten aikana käytetään erityisiä kaiuttimia, joiden avulla uimarit pystyvät jatkuvasti pysymään mukana rutiinissaan.

Tänä päivänä taitouintiin liittyy olympialaisissa kaksi erillistä kilpailulajia. Nämä ovat parikilpailu sekä ryhmäkilpailu ja molempiin kilpailulajeihin kuuluu sekä vapaa rutiini, että tekninen rutiini. Taitouintia voidaan vieläkin harrastaa myös yksinuintina, että kolminuintina, joskin kolminuinti on varsinkin Suomessa hyvin harvinaista. Ryhmäuinnissa joukkueeseen saa kuulua 4 – 8 uimaria, mutta erityisessä yhdistetyssä vapaaohjelmassa, eli combossa, voidaan käyttää jopa 10 uimaria. Taitouinti oli yksi kahdesta lajista, jossa kaikkien osallistujien on oltava naisia aina vuoteen 2015 asti, jolloin ohjelmaan lisättiin sekoitettu parikilpailu, jossa sallittiin vastakkaista sukupuolta olevat parit. Vuoden 2018 Brasiliassa järjestettäviin olympialaisiin odotetaan osallistuvan noin 100 naista taitouinnin osalta.

Taitouinnin olympialaiskilpailuihin kuuluu siis kaksi eri osiota, jotka ovat tekninen rutiini, sekä vapaa rutiini. Molemmat suoritetaan sekä joukkue -, että parikilpailuissa.

Tekninen rutiini

Teknisessä rutiinissa keskitytään vahvasti siihen, kuinka tarkasti urheilijat toteuttavat urheilun tiettyjä elementtejä.

Joukkuekilpailu

Tekninen rutiini vaatii yhdeksän asetetun elementin, eli ominaisuuden, esittämistä suorituksen aikana. Suorituksen kesto saa olla enimmillään 2 minuuttia ja 50 sekuntia. Joukkue saa itse valita minkä musiikin tahtiin rutiini suoritetaan ja teknisestä rutiinista saadut pisteet ovat 50 % kaikista kilpailussa saatavista pisteistä.

Parikilpailu

Ensimmäisissä alkukilpailuissa olympialaisten aikana, parikilpailijoiden tulee esittää kahdeksan vaadittua ominaisuutta, eli elementtiä esityksen aikana. Esitys ei saa kestää yli 2 minuuttia ja 20 sekuntia, eli se on hiukan lyhyempi verrattuna joukkuekilpailun teknisen rutiinin aikaan. Samoin kuin joukkuekilpailussa, teknisen rutiinin pisteet kattavat 50 % parikilpailun kokonaispisteistä, myös siinä tapauksessa jos pari pääsee esikilpailuista jatkoon.

Vapaa rutiini

Vapaa rutiini on se osa kilpailusta, jossa uimarit pääsevät päästämään luovuutensa valloilleen ja näyttämään taiteellisen puolensa. Tässä rutiinissa voidaan ottaa riskejä ja tehdä mitä mielenkiintoisempia esityksiä, jolloin uimareiden taidot pääsevät todella esille.

Joukkuekilpailu

Tekniseen rutiiniin verrattuna, vapaa rutiini saa kestää huomattavasti pidempään, sillä 4 minuutin aikana uimareilla on mahdollisuus suorittaa itse suunnittelemansa esitys. Tässä ei aseteta minkäänlaisia vaatimuksia sille, mitä taitoja täytyy teknisesti näyttää ja tietenkin musiikki on myös vapaavalintaista. Vapaa rutiini sisältää 50 % annetusta kokonaisarvosanasta, eli se on yhtä tärkeä kuin tekninen rutiini.

Parikilpailu

Parikilpailussa myös vapaa rutiinin aika on hiukan lyhyempi kuin joukkuekilpailussa, sillä esiintyjillä on vain 3 minuuttia aikaa esitellä liikkeitään. Parit voivat esitellä mitä tahansa listalla olevia liikkeitä ja asentoja, jolloin jokainen esitys tulee olemaan omalaatuinen, luovuuden päästessä valloilleen. Tässäkään musiikkiin liittyviä valintoja ei ole rajoitettu millään tavalla, eli uimareilla on mahdollisuus täysin vapaasti päättää se. Useimmiten vapaa rutiini tulee olemaan sama sekä esikilpailuissa, että lopullisissa kilpailuissa ja taaskin tämän pisteiden osuus kokonaisarvosanasta on 50 %.

Vuoden 2018 olympialaiset

Jos taitouintiin halutaan tutustua tarkemmin, kannattaa tähdätä ihailemaan sen suorituksia vuoden 2018 olympialaisissa, jossa esitellään kaikki alan parhaimmat tekijät. Kilpailussa on esillä sekä joukkue-, että paritoimintaa, jolloin päästään syventymään näihin kahteen taitouinnin lajiin.

Joukkuekilpailu

Vuoden 2018 peleissä kilpailee 8 maajoukkuetta. Joukkueet sisältävät 8 uimaria, jotka suorittavat ensin teknisen rutiinin ja tämän jälkeen vapaa rutiinin. Molempien rutiinien pisteet yhdistetään, jotta saadaan lopullinen pistesaldo.

Parikilpailu

Parikilpailussa osallistujia on 24 eri maasta ja joukkuekilpailun tapaan nämä esittävät sekä vapaa rutiinin, että teknisen rutiinin. Ensimmäisistä eristä pääsee jatkoon vain 12 paria ja viimeisellä kierroksella suoritetaan vapaa rutiini uudestaan.

Reply