Taitouinti – mitä tarvitsee tietää?

1. Taitouinti – ei uintikellunta

Taitouinti – mitä tarvitsee tietää?Tämä urheilulaji on sekoitus pikkutarkasti yhdistettyä akrobatiaa, uintia ja tanssia. Se vaatii urheilijalta suurta määrää sulavuutta, kehon hallintaa ja vahvuutta, joustavuutta ja tietenkin hengityksen hallintaa sekä pitkiä aikoja hengityksen pidättämistä. Lisäksi vaaditaan myös kestävyyttä ja tarkkuutta, kun liikkeet täytyy tehdä sekuntien aikataululla, ilman virheitä. Vaikka hymyilevät ja meikatut urheilijat saavat lajin näyttämään usein erittäin helpolta, ei se sitä kuitenkaan ole. Sen osaaminen vaatii keholta paljon, eikä muutamien vuosien harjoittelu riitä edes alkuun.

2. Balettia?

1900 – luvun loppupuolella taitouintia kutsuttiin myös vedessä suoritettavaksi baletiksi. Yhdysvaltoihin laji saapui Anette Kellermanin saattelemana, joka suoritti kauniita rutiineita vesitankissa. Katherine Curtis oli toinen oleellinen kehityshenkilö lajin parissa ja tämä hioi lajin akrobaattiset puolet. Vaikka lajista on järjestetty virallisia kilpailuja jo vuodesta 1930, ei se päässyt osaksi olympialaisia ennen vuoden 1984 olympialaisia , joissa se korvasi naisten sofball pelit.

3. Miehet kiellettyjä

Vuoteen 2012 asti miesten osallistuminen kilpailuihin olympialaisissa oli kiellettyä. Tämän jälkeen myös miehet ovat voineet osallistua taitouinnin olympialaisiin, mutta ainoastaan parikilpailuissa, joissa molemmat osallistujat ovat eri sukupuolta. Näitä pareja nähtiin ensimmäistä kertaa vuoden 2015 olympialaisissa.

4. Kaksin vai joukolla?

Vuoden 2012 olympialaiset tarjosivat kaksi erilaista tapahtumaa taitouinnin esittelemiselle: ryhmäkilpailut ja parikilpailut. Ryhmäkilpailut koostuvat 8 uimarista ja parikilpailussa on tietenkin uimareita samassa parissa vain kaksi. Aikaisemmin olympialaisissa on ollut myös kilpailuja yksin suoritettavalle taitouinnille, jolloin tarkoituksena oli suorittaa liikkeet synkronoidusti musiikin tahtiin.

5. Tekniikka ja luova osa

Olympialaisten taitouinnissa on kaksi osaa. Ensimmäinen osa on tekninen rutiini, jossa painopisto on liikkeiden ja asentojen tarkalla suorittamisella. Tätä seuraa vapaa rutiini, joka suoritetaan veden alla kuultavan musiikin tahtiin. Ryhmäkilpailuissa teknisen ja vapaan rutiinin pisteet yhdistetään kokonaispisteiksi. Parikilpailussa jatkoon pääsee vain 12 paria, joiden pisteet on määritelty ensin teknisen ja vapaan rutiinin perusteella. Finaalissa suoritetaan vapaa rutiini uudestaan ja tämä uusi pistemäärä lisätään vanhaan, jolloin parikilpailun pistemäärä on 2 X vapaa rutiini lisättynä 1 X tekniikka rutiini.

6. Katse kohti altaan laitaa

Ennen jokaista vapaarutiinia uimareilla on 10 sekuntia aikaa suorittaa maalla tehtävä rutiini, jonka jälkeen nämä siirtyvät elegantisti veteen. Vaikka tästä ei joukkueelle pisteitä tulekaan, se asettaa tunnelman koko rutiinille. Kun esitys siirtyy veteen, se tulee suorittaa 12 – 12 metrin alueella ja sen tulee olla vähintään 2,7 metriä syvä. Altaan lämpötila pidetään jatkuvasti hiukan 26 asteen yläpuolella.

7. 10 tuomaria 100 pistettä

Ensimmäinen pistemäärä on 100 pistettä ja ne annetaan riippuen teknisestä toteutuksesta, koreografiasta, synkronoinnista ja liikkeiden vaikeudesta riippuen. Vapaa rutiinissa asiaan vaikuttaa myös musiikin tulkinta ja tietenkin molemmissa rutiineissa kokonaiskuva ja esityksen esittämistapa vaikuttavat. Pisteet jaetaan 10 tuomarin kesken, jotka jaetaan kahteen eri paneeliin. Toinen paneeli arvostelee rutiinin teknisyyttä ja toinen taas taiteellista ilmaisua.

8. Varo pohjaa

Altaan pohja on kiellettyä aluetta esiintymisen aikana. Sen sijaan taitouimareiden tulee jatkuvasti vatkata vettä käsillään, jotta tästä saadaan luotua kuva vaivattomasta seisomisesta vedessä. Joka kerta kuin joku uimareista osuu altaan pohjaan, vähennetään joukkueen, tai parin, pistesaldosta kaksi pistettä.

9. Silmät auki

Katse on pidettävä voitossa ja tämä tarkoittaa myös veden alla. Jotta navigointi pinnan päällä ja sen alla onnistuu vaivattomammin, on silmät oltava apposen auki jatkuvasti. Uimalasien käyttö on tässä lajissa kiellettyä, mutta nenään asetettavat klipsit ovat sallittuja. Useimmat uimareista suosivatkin niiden käyttöä, koska tämä helpottaa hengityksen pidättämistä varsinkin kun suoritetaan ylösalaisin olevia liikkeitä. Suurin osa esityksistä ei vaadi uimareita pidättämään hengitystään minuuttia pidempään, mutta lukuisat uimarit pystyvät olemaan yli 3 minuuttia hengittämättä.

10. Vaatetus

Tässä lajissa ei nähdä urheilijoita bikineissä tai vastaavissa vaatteissa. Yhteisten sääntöjen mukaan uimapukujen tulee olla hyvän maun rajoissa, eli myöskään läpinäkyvää kangasta, tai hyvin paljastavaa leikkausta ei saa käyttää. Usein asut on suunniteltu sopimaan musiikkiin ja tietenkin myös koreografiaan.

11. Voimaa vaaditaan

Rutiinit sisältävät taitouinnissa usein lukuisia kierteitä, nostoja ja muita vaativia liikkeitä. Esimerkiksi nostot ovat hyvin vaativia, sillä altaan pohjaan ei saa koskea ja tämän takia jokainen ryhmän uimari on oltava huippukunnossa.

Reply